Nöropedia, beden ve zihin sağlığına yönelik bütüncül bir yaklaşım sunar ve hastaların hem fiziksel hem de zihinsel iyilik hallerine katkıda bulunur.
Cmt: 9:30 - 15:00 Pzr: Kapalı
0552 879 97 34
info@noropedia.com

Benzer Yazılar

Vertigo Tedavisi ve Manevraları

Anasayfa  /  Fizyoterapi   /  Vertigo Tedavisi ve Manevraları

Vertigo Tedavisi ve Manevraları

Vertigo, genel olarak baş dönmesi ve dengesizlik sorununun bulantı ile birlikte seyretmesi durumudur. Vertigo iç kulak problemlerinden kaynaklanmaktadır. Bazı durumlarda ise beyin veya sinir sistemi rahatsızlıklarının bir semptomu olarak vertigoyu görmek mümkündür. Vertigonun tedavisi mümkündür ve tedavi süreci, muayene sonuçlarına göre ilerlemektedir. Yani, vertigoya neyin neden olduğunu bilmeden tedaviye başlamak doğru bir tercih değildir. Belirtilerin şiddetine, yoğunluğuna, sebebine ve hastanın durumuna bağlı olarak vertigonun tedavisi mümkündür. Peki vertigoya neler sebep olur? Tedavi süreci nasıl işer? Fizyoterapi ile vertigo tedavisi var mı? Bu içeriğimizde gerekli bilgilere yer verdik…

Vertigo Tedavisi

Vertigonun tedavisinde fizyoterapi önemli bir rol oynamaktadır. Baş dönmesi, dengesizlik, bulantı ve kusma gibi şikayetlerle fizyoterapi kliniklerine başvuran bireyler, genellikle manuel terapi ve bazı manevralar ile tedabiye başlar. Fizyoterapi, genel olarak hastanın denge ve koordinasyonunu tedavi eder. Yani, vertigodan kaynaklı baş dönme sorununun üstesinden gelmeye çalışırlar. Fizyoterapistler bu noktada bu rahatsızlığın semptomlarını azaltarak hastanın günlük hayatında rahat etmesini amaçlar. Bunu sağlamak için ise kişiye ve rahatsızlığın derecesine özel egzersizlerden yardım alırlar.

Vertigoda Fizyoterapi Manevraları

Vertigonun iyileşmesi için bazı manevralar mevcuttur. Bunlardan ilki, Epley manevrasıdır. Epley manevrası iç kulakta yer alan kristallerin yerini değiştirmeye yardımcı olarak denge sorunlarını gidermektedir. Brandt-Daroff manevrası ise, baş pozisyonunu değiştirir ve iç kulak kanallarında kristallerin yerini değiştirir. Son olarak Semont manevrası da, bu kristallerin kulaktaki kanallardan çıkarılmasına yardımcı olmaktadır. Bu manevraların ortak amacı, iç kulak kaynaklı denge sorunlarını gidermek ve hastayı rahatlatmaktır. Bununla birlikte, tüm bu manevraların herhangi bir cerrahi müdahale gerektirmeyen egzersiz hareketleri olması, tedavide ön plana çıkmalarına yardımcı olmaktadır.

Fizyoterapistler, vestibüler rehabilitasyon egzersizleri gibi özel egzersizleri de kullanmaktadırlar. Ancak bu manevra ve egzersizler mutlaka bir fizyoterapist ile birlikte yapılmalıdır. Evde tek başınıza bu manevraları denemeniz, çeşitli sağlık sorunlarına davetiye çıkarabilir. Bu nedenle mutlaka doktor teşhisi almalı ve muayene sonrasında bir fizyoterapiste giderek yardım istemelisiniz.  Böylece günümüz imkanları ile  vertigodan kurtulmanız ve günlük yaşamınıza geri dönmeniz mümkündür…

Phone icon
Hemen Ara
WhatsApp icon
WhatsApp
Hemen Ara
Hemen Ara