Nöropedia, beden ve zihin sağlığına yönelik bütüncül bir yaklaşım sunar ve hastaların hem fiziksel hem de zihinsel iyilik hallerine katkıda bulunur.
Cmt: 9:30 - 15:00 Pzr: Kapalı
0552 879 97 34
info@noropedia.com

Benzer Yazılar

Omurga Eğriliği Nedir?

Anasayfa  /  Fizyoterapi   /  Omurga Eğriliği Nedir?

Omurga Eğriliği Nedir?

Skolyoz Nedir?

Görülme sıklığı ve ihtimali %0,2 ile 6 arasında değişen Skolyoz ,bilenen ismiyle omurga eğriliği

en eski omurga problemidir. Travmadan, doğumsal gelişim bozuklarının kadar pek çok çeşitli nedenler bağlı olarak gelişebilen skolyoz olgularının %80’inin nedeni bilinmemektedir. Genellikle gelişme çağının başlangıcında, çocuklarda omuz asimetrisi, sırtta kabarıklık, kalçalarının aynı seviyede olmaması gibi bulgular anneler ve babalar tarafından fark edilebilir.

Skolyoz rahatsızlığı omurganın yana 10 dereceden fazla eğilimidir. İdeal ve sağlıklı omurgada, omurlar arkadan bakıldığı zaman yukarıdan aşağıya doğru yani boyun, sırt ve bel bölgelerinde düz bir hat şeklinde uzanır. Ancak skolyozda ise omurlar sağa ya da sola doğru yer değiştirir ve kendi ekenleri etrafında döner. Bu nedenle skolyoz, üç boyutlu bir deformite olarak tanılandırılır.

Skolyozun neden olduğu başka iskelet bozuklukları da meydana gelir. Kalça göğüs kafesi ve kürek kemiklerinde de kaymalar oluşur, duruş ve görüntü bozukluğu meydana çıkar. Bu durumum gelişme çapındaki çocuklarda, gelişen ve büyüyen omurgada anormal yüklenmeye ve bunun sonucu olarak da omurlarda deformelere neden olur.

Skolyoz kız çocuklarında erkek çocuklarına kıyasla daha fazla görülmektedir. Okul çağındaki çocuklarda %1,5 oranında görülmekte olup, Türkiye genelinde 150.000 çocukta skolyoz olduğu tahmin edilmektedir.

Omurga Eğriliği

Omurgamız hayatımızı devam ettirmemizi sağlayan birçok aktiviteyi sağlıklı olarak sürdürmemizi sağlamaktadır. Fakat omurgada vitamin eksiklikleri, omurgaya sürekli asimetrik yüklenmeler, sağlıksız beslenme durumları sonucu oluşan birtakım sorunlar meydana gelmektedir. Bu gibi durumlar sonucu meydana gelen olumsuz durumlardan biri omurga eğriliğidir. Bir diğer ismi skolyoz olan bu durum oldukça sık görülmektedir. İleri seviyelerinde ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Sağlığı olumsuz etkileyen omurga eğriliği, uzun süre boyunca belirli göstermeden gerçekleşir. Skolyoz sonucu omurganın bükülme yetisi azalır, fiziksel aktiviteler sonucu da bel ağrısı gibi durumlara yol açar. İleri durumlarda ise ruhsal bozukluklara ve ağrılara da yol açtığı görülmektedir. Skolyozun tedavisi ise fizyoterapi ile mümkündür.

Skolyoz Nedenleri Nelerdir?

Skolyoz hasatlarının %80’inde skolyozun nedeni saptanamamaktadır. Ancak skolyoza neden olan yapısal bozukluklar vardır. Bunlar; doğumsal yapısal bozukluklar, sinir ve kas hastalıkları, omurga tümörleri, travma, omurga enfeksiyonları, metabolik bazı hastalıkların neden olabileceği söylenebilir. Ek olarak duruş bozuklukları da skolyoz nedenlerindendir. Skoyoz nedenleri kısaca şu şekilde açıklanabilir;

  • Doğumsak omurga kemik yapısı bozuklukları
  • Erken gelişim sürecinde başlayan infantil ve juvenil
  • Nöromüsküler nedenlere bağlı kas hastalıkları
  • Marfan sendromu, Ehler Sanlos Sendromu vb. gibi bağ doku hastalıkları
  • Bacak eşitsizliği ve kalça, diz eklemi sorunlarına bağlı oluşan skolyoz

3D SCHROTH Yöntemi Nedir?

Schroth yöntemi, kendisi de skolyoz olan Katharina Schroth tarafından 1921 yılında bulunan ve önce Almanya’da şimdi de tüm dünyada bilenen, kullanılan bir egzersiz konsepti haline gelmiştir. Schroth egzersizinin amacı boyutlu deformite olan Skolyozun neden olduğu bozulmuş vücut dengesini tüm düzlemlerde yeniden düzeltmektir. Dengesizi duruşu düzeltip, düzeltilen duruşu devamlı kılmayı hedefler.

Skolyoz için özel olarak tasarlanmış 3 boyutlu Schroth yöntemi başlıca; core stabilizasyon, doğru pozisyonlama, uygun mobilizasyon, masaj, stretch (germe) uygulamaları, simetrik farkındalık odaklı günlük yaşam egzersizlerini içermektedir. Rotasyonel solunum, skalyozdan dolayı kötü etkilenen göğüs kafesini düzeltmek için kullanılır ve Schroth yöntemi için çok önemli bir yer kaplar. Nefes tekniği, eğriliğin şekline ve yönüne göre kişiden kişiye değişir ve buna göre belirlenir.

Schroth yöntemi eğriliğe göre özel pozisyonlardan ve üç boyutlu özel egzersizlerden oluşan bir aktivitedir. Bu sebepten ötürü de bu aktivite kesinlikle işinde uzman bir fizyoterapist tarafından reçetelenmesi gerekmektedir.

Schroth yöntemi, skolyozun tipine ve yününe bağlı olarak omurgayı olması gereken hatta yaklaştıracak özel pozisyonlar havlu, silindir ve bloklar gibi bazı materyaller kullanılarak öğretilir. Egzersizler ve pozisyonlar öğrendikten sonra kişiye özel olarak kolaydan zora doğru özel planlarla egzersizlere başlanır.

Her yıl yılın belli zamanlarında Schroth kampları düzenlenmektedir. Bu kamplar küçük gruplar halinde ve birkaç gün sürecek şekilde düzenlenir.

Schroth Yöntemi Neyi Amaçlar?

  • Skolyotik pastural duruşun ideal hale getirtilmesi
  • Statik-dinamik pastural kontrolün sağlanması
  • Vücutta dengenin sağlanması
  • Hastaların omurga hareketliğini sağlamak
  • Dik duruşun kontrolünü sağlamak
  • Cerrahi sonrası adaptasyonu kolaylaştırmak

Ek olarak hastaların evde egzersiz programını düzenli uygulamasını sağlamak, bunun için teşvik etmek ve günlük faaliyetlerinde pastural değişiklikler yaratmak amacıyla Schroth’un bilinçli prensiplerine uygun bir şekilde özel alıştırmalar ve nefes teknikleri öğretilmesi de Schroth’un amaçlarından biridir.

Schroth Yönteminin özelliği

Bilimsel olarak yapılan araştırmalara göre Schroth yönteminin skolyoz ilerlemesini durdurabileceği veya azaltabileceği bu sayede de cerrahi operasyonlarda büyük fayda sağlayacağı kanıtlanmıştır.

Omurga Eğriliği Egzersizleri

Omurga eğriliğinin tedavi edilmesi için öncelikle bir uzman tarafından durumun incelenmesi gerekir. Çok ileri olmayan durumlarda fizyoterapi sayesinde omurgada oluşan eğriliğin ilerlemesi engellenir .Kişinin günlük hayatında yaşadığı ağrı gibi olumsuz durumların önüne geçilir. Buna ek olarak, erken teşhis edilen çok ilerlememiş durumlarda ise fizyoterapi yardımıyla omurgada düzelmeler olduğu da gözlemlenmektedir. Skolyoz farklı çeşitlerde görüldüğü için egzersizler de skolyoz durumuna özel olarak belirlenmelidir. Skolyoz tedavisinde en sık kullanılan fizyoterapi yöntemlerinden biri Schroth yöntemidir. Yaş ve skolyoz durumu farketmeden herkese uygulanabilmektedir .Sadece skolyoz değil, postürdeki diğer bozukluklara da iyi gelmektedir. Yöntemde amaç omurgayı döndürmek, stabilize etmek ve uzatmaktır. Hastanın ihtiyaçlarına özel olarak ayakta, oturarak veya uzanarak yapılmaktadır. Tedavinin süresi ise hastanın durumuna göre değişmektedir. Uzman yönlendirmeleri sayesinde tedavi hakkında detaylı bilgilere ulaşmanız mümkün olacaktır.

Omurga Eğriliğinde Doğru Tedavi

Omurga eğriliği son derece sık görülmekte olan ve ilerlemesi durumuna ameliyat gerektiren bir sağlık sorunudur. Çok farklı nedenleri bulunmakta olan bu durum hafif düzeyde birçok kişide görülmektedir. Fizyoterapi yardımı ile durumun günlük hayatınızda yarattığı olumsuz etkileri azaltmak ve ilerlemesini durdurmanız mümkün. Bunun için uzmanlar yardımıyla doğru hizmete erişmeniz önemli olacaktır. Bu noktada sizlere en doğru hizmeti sunmak adına çalışmaktayız. Fizyoterapi alanındaki uzmanlıklarımızı ve tecrübelerimizi her daim sizlerin yararına kullanıyoruz. Eğer skolyoz şikayetiniz varsa hemen bizimle iletişime geçin…

Phone icon
Hemen Ara
WhatsApp icon
WhatsApp
Hemen Ara
Hemen Ara