Nöropedia, beden ve zihin sağlığına yönelik bütüncül bir yaklaşım sunar ve hastaların hem fiziksel hem de zihinsel iyilik hallerine katkıda bulunur.
Cmt: 9:30 - 15:00 Pzr: Kapalı
0552 879 97 34
info@noropedia.com

Benzer Yazılar

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Nedir?

Anasayfa  /  Psikoloji   /  Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Nedir?

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Nedir?

Halk arasında aynı zamanda kaygı bozukluğu olarak bilinen anksiyete bozukluğu psikolojik bir rahatsızlıktır. Kaygı normal ve genellikle sağlıklı bir duygudur. Amerikan Psikoloji Derneği (APA) kaygıyı “gerginlik duyguları, endişeli düşünceler ve artan kan basıncı gibi fiziksel değişikliklerle karakterize edilen bir duygu” olarak tanımlar. Gündelik yaşamımızda bazen kaygı yaşamak normaldir. Hayat telaşının içinde bazı zorluklar baş gösterebilir ve bu gibi durumlar kişide kaygıya sebep olabilir. Gündelik yaşamımız içerisinde kaygı yaşamak olağan sayılan bir durum olsa da kaygı seviyesinin düzeyi anksiyete bozukluğu tanısı konulabilmesi için elzemdir.

Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Kimlerde Daha Sık Görülmektedir?

Yapılan araştırmalarda kaygı bozukluklarının, kadınlarda erkeklere oranla daha çok görüldüğünü gösterir. Ortalama olarak başlangıç yaşı 30’lu yaşlardır. Orta yaş grubu, bu hastalığın en sık görüldüğü yaş grubudur, sonraki yaşlarda risk giderek azalır. Buna ek olarak bu hastalıkta genetik aktarım da mümkündür. Aile bireylerinden birinde kaygı bozukluğu görülmesi, kişinin de bu hastalığı yaşama riskini artırır. Ebeveynleri tarafından aşırı korumacı tutumla büyütülmüş çocuklarda, hep eleştiriye maruz kalan bireylerde kaygı belirtilerinin görülme ihtimali artar.

Kaygı Belirtileri Nelerdir?

  • Gergin, kaygılı, sıkıntılı olmak
  • Kötü bir şey olacakmış gibi endişeli hal
  • Odaklanma, konsantrasyon problemleri
  • Aşırı terleme
  • Mide-bağırsak sorunları
  • Nefes darlığı
  • Kalp atışlarının hızlanması
  • Uyku problemleri
  • Terleme, titreme

Kaygı Bozukluğu Tedavisi Nedir?

Kaygı bozukluklarında en etkin tedavi yöntemleri ilaç ve psikoterapidir. Kaygının sebebi kişiden kişiye değişiklik gösterdiği için her insanda uygulanan tedavi yöntemi de değişiklik gösterebilir. Bu anlamda dinamik psikoterapi ile kaygının sebeplerine ve derinlemesine bir çalışma yapılarak tedavi düzenlenebilir. Ek olarak Bilişsel Davranışçı Terapi Modeli ile verilen ödevler ve otomatik düşüncelerin değiştirilmesi ile tedavisi mümkündür.

Phone icon
Hemen Ara
WhatsApp icon
WhatsApp
Hemen Ara
Hemen Ara